Diyabet ve Şeker Hastaları Tatlı Yiyebilir mi
Diyabet hastaları,şeker hastaları şeker ve şekerli yiyecekler içecekler tüketebilir mi? şeker hastaları şekeri ve şekerli gıdaları hayatından tamamen mi çıkartmalı?
diyabetli ve şeker hastası olanlar günlük ne kadar şeker tüketmeli? Kan şekerinin kaynağı, çeşitli yiyeceklerde bulunan karbonhidrat adı verilen besin öğesidir. Karbonhidrat içeren yiyecekler sofra şekeri, şekerli yiyecekler (bal, reçel, pekmez, marmelat, şekerli meyve suları, meşrubatlar, çikolata, dondurma ve tatlılar gibi), un ve undan yapılan yiyecekler (ekmek, yufka, erişte, makarna gibi), pirinç, bulgur, kuru baklagiller, patates, sebzeler, meyveler, yoğurt ve süttür. Ancak bu yiyeceklerin içindeki karbonhidratların kan şekerini etkileme hızları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yiyecekler kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlı yiyecekler (basit karbınhidratlar) ve kan şekerini daha geç ve daha yavaş yükselten karbonhidratlı yiyecekler (kompleks karbonhidratlar) olmak üzere iki gruba ayrılır.
Şeker ve şeker içeren yiyecekler vücuda enerji verir ancak bu tür yiyeceklerin yenilmesi kan şekeri kontrolünü bozar. Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler. Ayrıca başta diş çürüklüğü olmak üzere, şişmanlık, kalp hastalığı, barsak hastalıkları gibi bir çok sağlık sorununun oluşmasına neden olurlar.
Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kompleks karbonhidratlardan karşılayarak kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlayabilirsiniz.Yediğimiz sebze, meyve, ekmek, pilav, makarna, çorba, kuru baklagiller gibi çeşitli yiyeceklerin içindeki karbonhidratlar yani kompleks karbonhidratlar, vücudumuzda şekere yani glikoza dönüşür. Ancak bu yiyeceklerin içindeki karbonhidratların şekere parçalanma hızı yavaş olduğundan kan şekerini daha geç ve daha yavaş yükseltirler.
Alışveriş yaparken almayı düşündüğünüz yiyeceğin ambalajında bulunan ‘içindekiler’ kısmını mutlaka okuyunuz. İçinde glikoz, sukroz, şeker bulunan yiyecekleri satın almadan önce marka ve çeşit olarak not ediniz ve sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için mutlaka diyetisyeninize danışınız.
Konular
- Diyabet Hastaları Ne Kadar Yemek Yemeli
- Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmeli
- Diyabette Ayak Bakımı Nasıl Olmalı
- Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?
- Diyabet ve Şeker Hastaları Tatlı Yiyebilir mi
- Hipotiroidi Nedir, Tiroit Bezlerinin Az Çalışması ve Tedavi Yöntemleri
- İbrahim Saraçoğlu'ndan Tiroit İçin Dereotu Kürü
- Haşimato Tiroiti Nedir,Haşimato Nasıl Tedavi Edilir
- Tiroit Hastaları Nasıl Beslenmeli Neler Yememeli
- Diyabetliler Vitamin Takviyesi Almalılar mı?
- Diyabet Psikolojisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Şeker Hastalığı İçin Çörek Otu Kürü
- Diyabet Nedir?
- Diyabete Bağlı Göz Hastalıkları
- Diyabetlilerde Egzersiz
- İğnesiz Diyabet Testi Geliyor
- Diyabet Cildi Nasıl Etkiler?
- Diyabet Ve Obezite
- Diyabet Belirtileri Ve Risk Faktörleri
- Şeker Hastalarında Gebelik Planlaması
- Çocuklarda Diyabet Riski
- İNSÜLİN DİRENCİ
- Diyabet ve Hipertansiyon
- DİYABET VE KORONER BYPASS
- DİYABETLİLERDE DİŞ SAĞLIĞI
- DİYABET DAMARLARI TIKIYOR
- DİYABETTE CİNSELLİK
- Hamilelikte Diyabet ve Tedavi Yolları
- Şeker Hastası Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli
- Diyabet Hastaları Hamile Kalabilir mi